Blockchain nedir? Blockchain nasıl çalışır?

Blockchain Nedir?

Blockchain sistemi herhangi bir merkeze veya kişiye bağlı değildir. Blockchain sistemini bu sisteme adapte olmuş cihazlar tarafından yapılmaktadır. İşlemler bu anonim cihazlar tarafından yapılmaktadır ve dışarıdan yapılacak bir müdahaleye tamamen kapalıdır.

Blockchain, diğer internet sistemlerinin tüm datalarını bir merkezde toplanması yerine birden fazla cihaz veya bilgisayara dağıtmaktadır. Böylece bu verilere dışarıdan yapılabilecek tüm müdahaleleri engellemektedir.

Blockchain veri tabanı, yalnızca kullanıcılarına değil herkese açıktır. Böylece kontrolünün yapılması şeffaftır. Bir blok içinde kayıtlı olan işlemleri, cüzdan adreslerini, Transaction ID (gönderim kodu) ve miktarlar herkes tarafından kontrol edilebilmektedir

Blockchain sistemi tüm kullanıcıların cüzdan adresleri, işlem yapıldıkça blockchain tarafından kaydedilir ve tekrarlayan işlemlerin önüne geçilmiştir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain Türkçeye “Blok Zincir” olarak geçmiştir. Gerçekleştirilen her işlemin blockchain ağında kriptografik bir karşılığı vardır ve yapılan işlemler blokları doldurduğunda yeni bir blok oluşturur bu blokların birbirine bağlı olduğu ve her yeni bloğun kendisinden önceki blokların kodlarını bünyesinde barındırmaktadır.

Bu işlem tekrarlandıkça bloklar arası bir zincir oluşmaktadır. Bloklardan biri tamamlandığında bir “Hash” kodu oluşturur ve bir sonraki blok bu “Hash” kodunu baz alarak yeni bir blok oluşturmaya başlar. Bu “Hash” kodu sayesinde kopya bir blok oluşturmanın önüne geçilmiştir.

Blockchain üzerinden yapılan varlık gönderme işlemleri, bankalar ile yapılan işlemlere göre hem daha ucuz hem de daha hızlı olmaktadır. Cüzdanınızdan başlattığınız gönderim blockchain ağına işlenir. Cüzdan adresiniz, alıcı cüzdan adresi ve miktar detaylarını barındıran ve gönderiminize ait bir Transaction ID kodu oluşturulur.

Bu kod sayesinde gönderiminizi takip edebilirsiniz. Transaction ID kodu ile gönderiminize ait tüm detayları blockchain ağında bulabilirsiniz. Alıcı cüzdan, gönderici cüzdan, miktar, kaç onay aldığı, kaçıncı blokta olduğu ve ödeyeceğiniz fee ücreti gibi detayları bulabilirsiniz.