Heath, 1970’den 1974’e kadar, savaş sonrası mutabakat Muhafazakarlığının başarısızlığını yansıtan ve 1975’te Margaret Thatcher’ı liderliğe getiren partide bir geri tepme yarattığı görülen sorunlu bir dönem olan İngiliz Muhafazakâr başbakanıydı.

Edward Heath, 9 Temmuz 1916’da marangoz oğlu Kent’in Broadstairs kentinde doğdu. Heath, dilbilgisi okuluna ve Oxford Üniversitesi’ne burs kazanmayı başardı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Topçuları’nda görev yaptı. 1950’de 1950’de Bexley için muhafazakar milletvekili, 1959’da çalışma bakanı ve 1960’da efendinin özel mührü oldu. Avrupa Birliği’nin derinden bağlı bir savunucusu, etkileyici bir müzakereci olduğunu kanıtladı, ancak Fransız başbakanı Charles de Gaulle’ın vetosunu önlemek için çok az şey yapabilirdi.

1965’te Heath Muhafazakar Parti lideri oldu – modern zamanlarda üst sınıf bir geçmişe sahip olmayan ilk kişi. Labour’dan Harold Wilson’ın modernleşen popülizmine Tory yanıtı genç ve sınıfsız olarak sunuldu. Muhalefetin lideri olarak saygı duyulan, ancak özellikle beğenilmeyen, göze çarpan bir başarı değildi ve 1970 genel seçimlerini kazanmayı başardığı tüm beklentilere karşıydı.

Başbakan olarak, Heath’in politikaları karışık görünüyordu. Tek açık başarısı, 1973’te İngiltere’yi Avrupa Topluluğuna alma arzusunu yerine getirmekti. 1950’lerin öncüllerinin rıza ve politikalarını korudu, ancak deflasyon politikaları yoluyla kamu harcamalarını kısıtlamak zorunda kaldı ve sendikaların gücünü azaltmaya çalışarak artan işçi huzursuzluğu ile başa çıkmak. Ancak militan madenciler birliğinin kasıyla karşı karşıya kalınca Heath, Muhafazakar Parti’nin sağ kanadının onu asla affetmediği bir ‘u dönüşü’ yaparak geri adım attı. Kuzey İrlanda’da devam eden şiddete paralel olarak kitlesel grevler devam etti. 1974 Genel Seçimi sonuçsuz kaldı ve Heath başbakan olarak istifa etti, yerine Harold Wilson ve bir azınlık İşçi Partisi hükümeti getirildi. Ertesi yıl Thatcher, Heath’i Muhafazakar lider olarak değiştirdi.

Heath, partiye ılımlı ve Europhile geleneklerini Thatcher’a sürekli olarak hatırlatan ve Heath’in ihanete uğradığına inandığı 2001 yılına kadar parlamentoda kaldı. 17 Temmuz 2005’te öldü.