Türkiye Cumhuriyeti'nde 10 yıl 5 ay Başbakanlık, 7 yıl da Cumhurbaşkanlığı yapmış olan Süleyman Demirel'in siyasi hayatının son yıllarında ve aktif siyasetten çekildiği yıllarda yaptığı açıklamalar, kendisini yıllarca destekleyenlerde infiale neden oldu. Demirel'in yaptığı açıklamalarla kendine ait olan 'dün dündür, bugün bugündür' söylemini adeta doğrular nitelikteydi.

DEMİREL'İN 'BAŞÖRTÜSÜ' CEVABI İBRETLİK VESİKAYA DÖNÜŞTÜ

2006 yılında Kanal D'de yayınlanan Abbas Güçlü'nün sunduğu Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde düzenlenen Genç Bakış programına katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, üniversite öğrencisi Mustafa Bostancı'nın sorduğu 'başörtüsü yasağı'yla ilgili soruya verdiği cevap, halen daha konuşulmaya devam ediyor. Konuyla ilgili yorum yapanların birleştiği ortak nokta ''oy vereceğinizi siyasileri seçerken dikkatli davranın'' oldu.

DÖNDÜNÜZ MÜ?

Erciyes Üniversitesi öğrencisi Mustafa Bostan, Demirel'e ''2002 yılında başörtüsü konusunda sizi ziyaret edenlere 'Bu yasanın mantığı yok, hakkınızı aramaya devam edin. Kur'an'da da başörtüsü olduğunu savunun diyerek bu heyeti destekliyor. Yıl: 2006, 'Orası üniversite oranın kuralları var. İlla başı bağlı okumak istiyorsan. Başı bağlı olarak okunabilen yerler var. Arabistan'da öyle yerler var. Oraya gidin, orada okuyun! Türkiye lalikten vazgeçemez. Herkes aklını başına toplasın. Bu ülkenin halkı yüzde 99'u Müslüman diye, Müslümanlığı istismar ederek, bu milleti arkamıza düşürürüz diye düşünen varsa aldanıyor. Hem de çok aldanmaktadır. Cumhuriyet 5'inci neslini yetiştirmiştir ve bu nesil cumhuriyete sahip çıkmaktadır. Türban özgürlük falan değildir. Bu gericiliktir.' demiştiniz. 4 yıl önceki Türkiye şimdiki Türkiye değil mi? Yoksa Süleyman Demirel 4 yıl önceki Demirel değil mi? Yoksa bazı gazetelerin yazdığı gibi 180 derece dönüş mü yaptınız?'' sorusunu sordu.

DEMİREL: BAŞI BAĞLI OLARAK OKULA GİREMEZ

Demirel'in cevabı ise, ''Türkiye; laik, demokratik ve çağdaş bir devlettir. Devrimle kurulmuştur. Türkiye, İslam devleti değildir. Türkiye, laik ve demokratik bir devlettir. İslam'ın en iyi uygulandığu ülke Türkiye'dir. 5 vakit namaz kılana kimse bir demiyor. Kılmayana da kimse diyemez. Allah'la kulun arasındaki başka unsurları laik devlet arasından çıkarmıştır. Böyle bir devlette, başını bağlayan kadınlara bir şey diyen var mı? Anadolu kadının başı bağlı, bir şey diyen var mı? Üniversitelerde 747 bin kız öğrenci var sadece 7 bin öğrencinin sorunu türban takmak. Benim dediğim şu; Anayasa Mahakemesi, Danıştay ve üniversite senatolarının kararı değişmedikçe başı bağlı olarak kız çocukları okula gelemez. Benim dediğim bu. He ben bu kararları tanımıyorum diyorsanız, o sizin bileceğiniz iş.'' oldu.

Haber Vakti