Avusturya'nın genel özellikleri nedir? Avusturya'nın tarihi özellikleri nedir? Avusturya'nın coğrafi ve iklim özellikleri nedir? Avusturya'nın nüfusu kaçtır? Avusturya'nın yüzölçümü ne kadardır? Avusturya'nın ekonomik özellikleri nelerdir? Avusturya'nın dini ve dili nedir? Avusturya'nın demografik yapısı nedir? Avusturya'nın bayrağı nedir?

Avusturya'nın genel özellikleri nedir?

Avusturya ya da resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile komşudur.

Avusturya'nın tarihi özellikleri nedir?

Çok eski tarihlerden beri insanların yaşadığı bu ülke, M.Ö. 100 yıllarında Romalılar tarafından işgal edilmiştir. Almanya ile beraber olan Avusturya'ya 803 senesinde Şarlman tarafından "Doğu Marklığı" unvanı verildi. Böylece Germen İmparatorluğu'nun bir parçası olarak kurulmuş oldu. Daha sonraları başa geçen Habsburg Hanedanı, ülkenin sınırlarını genişletmişlerdir. 15. yüzyılda Avrupa'nın ve Hristiyanların en güçlü devletlerinden biri haline gelen Avusturya, Osmanlılara karşı arkası kesilmeyen saldırılara liderlik etmiştir. 16. yüzyıl başlarında Osmanlı Devleti çeşitli seferler ile 1529'da Macaristan'ı, daha sonra 1540'ta Avusturya'yı yendi. İmparator I. Ferdinand, Macaristan'ın Osmanlı Devleti'ne bırakılması ve senede 30.000 duka altın vergi vermek şartları ile bir antlaşma imzaladı. Böylece Osmanlı saldırıları son buldu.

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları sonucunda Osmanlı Devleti'nden ayrılan Macaristan ile birleşerek Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu kurdular. I. Dünya Savaşı'nda parçalanan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan ayrılan Avusturya harp sonunda Almanya ile birleşmek istemesine rağmen, galip devletler buna müsaade etmediler. Bağımsız bir devlet olarak kurulan Avusturya Cumhuriyeti, Hitler tarafından 1938'de Almanya'ya katıldı. II. Dünya Savaşı'nın sonunda Almanya'nın yenilmesi ile Avusturya; Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği, İngiltere ve Fransa tarafından işgal edildi. 1955'te bu devletlerle bir antlaşma yapıldı ve Avusturya bağımsızlığını elde etti.

Avusturya'nın coğrafi ve iklim özellikleri nedir?

Coğrafya

Avusturya batıda Konstans Gölü'nden doğuda Neusiedl Gölü'ne kadar uzanır. En doğu noktasından en batı noktasının uzaklığı 570 kilometre, en kuzey noktasından en güney noktasının uzaklığı yaklaşık 300 kilometredir.

Doğu Alpler üzerinde kurulmuş bulunduğundan ülkenin aşağı yukarı dörtte üçü dağlık arazidir. Kuzeyde ülkeyi batıdan doğuya kateden Tuna Nehri'nin ülkedeki uzunluğu 350 kilometredir. Bu kısımlar en alçak yerlerdir. Alpler Avusturya'da ülkeyi batıdan doğuya doğru üç sıra halinde kaplamışlardır. Ülkenin en yüksek dağı 3798 m ile "Grossglockner"dir.

Göller bakımından çok zengin olmasına rağmen bu göller çok küçüktür. En büyük gölü Neusiedl Gölü'dür ki, yüzölçümü 320 km² dir. Bunun bir kısmı da Macaristan'a aittir.

İklim

Avusturya'nın büyük bölümü, karasal ve okyanus etkileri gösteren, Orta-Avrupa geçiş ikliminin etkisi altındadır. Yoğun yağış ve Batı rüzgarı iklimi etkileyen önemli etkenlerdir. Alp bölgesinin kendine ait bir iklim özelliği vardır. Bu bölgede yazlar serin, kışlar bol kar yağışlıdır. Burada yıllık yağış 3000 mm seviyesine ulaşır.

Ülkenin kuzey ve batısını etkisi altına alan okyanus etkisi nedeniyle bu bölgelerde yağışlar daha düşük (yıllık 2000 mm) ve yıl içinde sıcaklık farklılaşmaları daha stabildir. Kışlar bu bölgelerde göreceli olarak yumuşak ve yazlar da sıcak geçer. Salzburg'da ortalama sıcaklık Ocak ayında -2 °C Temmuz'da 18 °C'dir.

Ülkenin doğusunda karasal iklim egemendir. Bu bölgede kışlar çok sert ve yağışlı geçer. Yağışlar genellikle kar şeklinde olup, alçak yerlerde yağmur halinde olur. Hava sıcaklığı kışın genellikle 0 °C'ın altında bulunur. Bu zamanda dahi hava açık ve berrak olduğundan kış sporlarına elverişlidir. Ortalama sıcaklık Ocak ayında -4 °C, Temmuz ayında 18 °C'dir. Bu bölgede yıllık yağış oranı 600 mm civarındadır.

Tuna Nehri kış aylarında donduğundan, ulaşımın aksamaması için buz kırma çalışmaları devamlı yapılır. Yükseklerde fırtınalar bazen çok şiddetli olur. Kara iklimi özelliğinden dolayı yaz ayları sıcak geçer. Sıcaklık ortalaması 20 °C'ın üzerindedir. Bu mevsimde az miktarda da olsa yağış görülür.

Bitki örtüsü ve hayvanlar

Ülkenin toplam alanının yarıya yakını ormanlıktır. Kuzey Alpler'in ön bölgesini daha çok meşe ve kayın ağaçlarının hakim olduğu ormanlar kaplar. Waldviertel ve Hausruck bölgeleriyle merkezi Alpler'in doğu kısmı kayın, meşe, akçaağaç, ladin ağırlıklıdır.

Avusturya'nın en önemli çevre sorunu sanayi, turizmin yol açtığı yoğun trafik ve çevre ülkelerin çevre kirliliğinin büyük katkıda bulunduğu asit yağmurudur. Ormanlık alanın dörtte biri bu problemden etkilenmektedir ve kimi bölgelerde ağaç sayısında hızlı bir azalma gözlenmektedir. Yoğun tarım, elektrik enerjisi elde etmek üzere yapılan barajlar ve ormanların azalmasıyla ortaya çıkan erozyon ülkenin diğer önemli çevre sorunlarıdır.

Avusturya'nın hayvanlar dünyası Orta Avrupa'nın çeşitliliğini gösterir. Dağlık bölgelerin tipik türleri dağ keçileri ve dağ sıçanlarıdır. Ormanlarda ayrıca karaca, alageyik ve yaban domuzları da yaşar. Ülkede 1997 yılından beri koruma altında bulunan iki düzine kadar özgür kahverengi ayı yaşamaktadır. Ülkenin doğusunda tarla faresi ve tarla sincabına rastlanır.

Ülkenin toplam alanının %24'ü doğal koruma altındadır. Avusturya'da üç doğal park, yüzlerce de koruma alanı ve doğal park bulunur.

Doğal kaynaklar

Ülkenin aşağı yukarı %47'si ormanlarla kaplıdır. Orta Avrupa'nın en fazla ormana sahip ülkesidir. Alpler'in 2150 metreye kadar olan yüksekliklerinde mevcut olan ormanların büyük bir kısmı özel şahıslara aittir.

Madenler bakımından oldukça zengin sayılan Avusturya'da demir, magnezyum, grafit ve kömür elde edilir. Dünyada en çok grafit üreten ülkedir. Petrol ve doğal gaz üretiminde Avrupa'da dördüncü sıradadır. Bunlardan başka bakır, çinko, kurşun, antimon, boksit ve tungsten madenleri de kafi miktarlarda üretilmektedir.

Avusturya'nın nüfusu kaçtır? 

8,60 milyon (2019) olan nüfusun yaklaşık %93'ü Avusturyalıdır. Türkler, Almanlar, Slavlar, Hırvatlar ve Macarlar (özellikle Burgenland'da), Slovenler (özellikle Karintiya'da), Çekler (özellikle Viyana'da) ve daha küçük sayıda da İtalyanlar, Sırplar ve Rumenler ülkenin diğer azınlık gruplarıdır. Nüfusun %18,6'sını 1-14 yaş grubu, %61,6'sını 15-59 yaş grubu, %19,8'ini de 60 yaşından yukarısı teşkil etmektedir. Halkın %68'i şehirlerde yaşar. Ülkenin nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 99 kişidir. Bununla birlikte nüfus alana eşitsiz dağılmıştır. Alplerin geniş bölgelerinde yerleşim yoktur. Yıllık nüfus artışı 2004 yılına göre yüzde 0,14 seviyesindedir. Ortalama yaşam süresi erkeklerde 76,4, kadınlarda 82,1 yıldır.

Son 70 yıla göre nüfus değişimi:

1951- 6.935.000

1961- 7.086.000

1971- 7.500.000

1981- 7.569.000

1988- 7.697.000

1991- 7.755.000

2001- 8.043.000

2017- 8.810.000

2018- 8.860.000

Avusturya'nın dini ve dili nedir?

Avusturya'da Hristiyanlık egemen dindir. 2001 nüfus sayımında, ülke nüfusunun %73,6'sı Katolik'ti. Katolik Kilisesi'nin kendisine göre, 2016 yılı itibarıyla, Katoliklerin sayısı nüfusun %58,8'ine düştü. Buna karşılık, göç nedeniyle Avusturya'da Müslümanların sayısı son yıllarda arttı; 2001 yılında nüfusun %4.2'si kendisini Müslüman olarak tanımlıyordu; 2010'da yaklaşık %5 ila %6.2'ye, 2016'da ise %7.9'a yükseldi.

Avusturya'nın eyalet ve şehir isimleri nelerdir?

Burgenland

Eisenstadt
Großpetersdorf
Jennersdorf
Mattersburg
Neudörfl
Neusiedl am See
Oberwart
Pinkafeld
Rust

Karintiya

Althofen
Arnoldstein
Bad Sankt Leonhard
Ebenthal
Eberndorf
Feldkirchen
Ferlach
Finkenstein
Friesach
Hermagor
Klagenfurt
Moosburg
Paternion
Radentheim
Sankt Andrä
Sankt Jakob
Sankt Veit
Seeboden
Spittal
Velden am Wörthersee
Villach
Völkermarkt
Wernberg
Wolfsberg

Aşağı Avusturya

Amstetten
Baden
Bad Vöslau
Berndorf
Böheimkirchen
Bruck an der Leitha
Brunn
Deutsch-Wagram
Ebreichsdorf
Eggendorf
Fischamend
Gablitz
Gänserndorf
Gerasdorf
Gloggnitz
Gmünd
Groß-Enzersdorf
Groß-Gerungs
Guntramsdorf
Haag
Hainburg
Heidenreichstein
Herzogenburg
Himberg
Hollabrunn
Horn
Klosterneuburg
Korneuburg
Kottingbrunn
Krems
Laa
Langenlois
Langenzersdorf
Leobendorf
Lilienfeld
Maria Enzersdorf
Melk
Mistelbach
Mödling
Neulengbach
Neunkirchen
Ober-Grabendorf
Perchtoldsdorf
Pottendorf
Poysdorf
Pressbaum
Purgstall
Purkersdorf
Reichenau
Retz
St Andrä-Wördern
St Peter in der Au
St Pölten
St Valentin
Scheibbs
Schrems
Schwechat
Sollenau
Stockerau
Strasshof
Ternitz
Traiskirchen
Traismauer
Tulln
Vösendorf
Waidhofen
Waidhofen
Wiener Neudorf
Wiener Neustadt
Wilhelmsburg
Wolkersdorf
Ybbs
Zistersdorf
Zwettl

Salzburg Eyaleti

Abtenau
Anif
Bad Gastein
Bad Hofgastein
Bergheim
Bischofshofen
Bruck an der Großglocknerstraße
Bürmoos
Elsbethen
Eugendorf
Grödig
Hallein
Henndorf
Kuchl
Mittersill
Neumarkt
Oberndorf
Obertrum am See
Puch
Radstadt
Saalfelden
Salzburg
Sankt Johann im Pongau
Seekirchen
Sieghartskirchen
Straßwalchen
Tamsweg
Thalgau
Wals-Siezenheim
Zell am See

Steiermark

Bad Aussee
Bärnbach
Bruck an der Mur
Deutschlandsberg
Eisenerz
Feldbach
Feldkirchen bei Graz
Fohnsdorf
Frohnleiten
Fürstenfeld
Gleisdorf
Gratkorn
Graz
Hartberg
Judenburg
Judendorf-Straßengel
Kapfenberg
Karlsdorf
Kindberg
Knittelfeld
Köflach
Krieglach
Leibnitz
Leoben
Liezen
Mürzzuschlag
Rottenmann
Schladming
Seiersberg
Spielberg
Trofaiach
Voitsberg
Wagna
Weiz
Zeltweg

Yukarı Avusturya

Alkoven
Altheim
Altmünster
Andorf
Ansfelden
Asten
Attnang-Puchheim
Bad Goisern
Bad Hall
Bad Ischl
Braunau
Breitenfurt
Ebensee
Eferding
Engerwitzdorf
Enns
Feldkirchen an der Donau
Frankenburg
Freistadt
Gallneukirchen
Garsten
Gmunden
Gramastetten
Grieskirchen
Hörsching
Kirchdorf an der Krems
Kremsmünster
Laakirchen
Lenzing
Leonding
Linz
Marchtrenk
Mattighofen
Mauthausen
Micheldorf
Neuhofen an der Krems
Ohlsdorf
Ottensheim
Pasching
Perg
Pettenbach
Pregarten
Puchenau
Ried
Rohrbach in Oberösterreich
Sankt Florian
Sankt Georgen
Sankt Marien
Schärding
Scharnstein
Schwertberg
Seewalchen
Sierning
Stadl-Paura
Steyr
Steyregg
Thalheim
Timelkam
Traun
Vöcklabruck
Vöcklamarkt
Vorchdorf
Wels
Wilhering

Tirol

Absam
Axams
Ebbs
Fügen
Hall
Hopfgarten
Imst
Innsbruck
Jenbach
Kirchberg
Kirchbichl
Kitzbühel
Kramsach
Kufstein
Landeck
Lienz
Matrei
Neustift im Stubaital
Reutte
Rum
Sankt
Schwaz
Telfs
Völs
Vomp
Wattens
Wörgl
Zirl

Vorarlberg

Altach
Bludenz
Bregenz
Dornbirn
Feldkirch
Frastanz
Götzis
Hard
Höchst
Hohenems
Hörbranz
Lauterach
Lochau
Lustenau
Mittelberg
Nenzing
Nüziders
Rankweil
Schruns
Wolfurt

Viyana

Viyana

Avusturya'nın yönetim şekli nasıldır?

Avusturya anayasasına göre ülke demokratik federal bir cumhuriyettir. Burgenland, Karintiya, Aşağı Avusturya, Yukarı Avusturya, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg ve Viyana olmak üzere dokuz eyaletten oluşmaktadır.

Yürütme

Devlet Başkanı, Federal Cumhurbaşkanı sıfatı taşır. Anayasa, altı yıllık bir devre için devlet başkanının halk tarafından seçilmesini şart koşmuştur. Federal Cumhurbaşkanı dış meselelerde devleti temsil eder. Anlaşma ve kanunları imzalar, şansölye, yardımcı şansölye, bakan ve diğer yetkilileri tayin eder. Başkan aynı zamanda meclisi toplar, fesheder ve tatile sokabilir.

Yasama

Parlamento iki kamaralıdır: Bundesrat (Eyaletler Meclisi), eyalet parlâmentoları tarafından seçilen 62 milletvekilinden; Nationalrat (Millî Meclis) ise nisbi temsil ile doğrudan seçilen 183 üyeden oluşmaktadır. Nationalrat adaylarının en az 19 yaşını doldurma şartı vardır. Bundesrat'ta hangi eyaletin kaç parlamenterle temsil edileceği, eyaletin nüfusuna bağlı olarak belirlenir. Bu meclis sadece danışman fonksiyonuna sahip olmasına karşın, kimi yasaların çıkmasını geciktirebilir.

Avusturya'da oy kullanma yaşı 16'dır.

Avusturya'nın ekonomik özellikleri nelerdir?

Avusturya ekonomisi, sanayi, turizm ve tarıma dayanmaktadır. Tarıma elverişli toprakları azdır. Bol ürün alabilmek için modern tarım II. Dünya Savaşı'ndan sonra hızla gelişmiştir. Ülkenin alçak bölgelerinde bulunan çayırlık alanlarda hayvancılık gelişmiştir.

Ekonomisinin ana kaynağını meydana getiren sanayi dalında, pik demir ve ham çelik, alüminyum üretimi ön sıralarda yer alır. Kağıt, kimyasal madde ve plastik diğer sanayi ürünleridir.

Avusturya, dünyanın önde gelen tabii magnezit üreticisidir. Schwechat'taki büyük petrol rafinerisi, ülkenin toplam petrol ve petrol ürünleri tüketiminin dörtte üçünü karşılar.

Geniş ormanlarından elde edilen kerestenin sadece bir bölümü ülkede işlenir. İşlenmemiş kereste ülkenin başlıca ihraç ürünleri arasında yer alır.

En önemli ihraç ürünlerini; makineler, elektronik araçlar, maden ürünleri, kâğıt, elektrik enerjisi, gıda maddeleri meydana getirir.

Avusturya'nın bayrağı nedir?