Seçim sonuçlarının doğru değerlendirilebilmesi için 2014 yılı İstanbul Yerel Seçim sonuçlarını da 31 Mart 2019 ve 23 Haziran 2019 seçim sonuçları ile birlikte değerlendirmek gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi İstanbul sonuçları da yerel seçim sonuçları ile mukayese edildiğinde seçimlere etki eden durumlar daha ayrıntılı görülebilir.

2014 yılında, partilerin ayrı ayrı yarıştığı Mahalli İdareler Seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için;

  • Ak Parti adayı Kadir Topbaş % 48 oy almıştı.
  • MHP % 4 oy almıştı.

Bilindiği gibi o dönemde Akşener’in İP’si yoktu.

Şekil 6. 2014 Yerel Seçim İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Sonuçları

Şekil 7. 2014 Yerel Seçim İSTANBUL İl Genel Meclisi Sonuçları

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde İstanbul Belediye meclisi oy oranlarına bakılırsa Akşener’in İP’si MHP’yi yaklaşık ikiye bölmüş görünüyor. Hatta İP, MHP’nin 1.5 puan da önünde. MHP’nin Belediye Meclisi oy oranı % 2.16.

Sayın Binali Yıldırım 31 Martta kesin olmayan sonuca göre % 48.5 oy almış. Tabi bu oran AK Parti ile MHP’nin toplam oyu oluyor.

Şekil 2. 31 Mart 2019 İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Sonuçları

Şekil 3. 31 Mart 2019 İSTANBUL İl Genel Meclisi Sonuçları

23 Haziran’da Sayın Binali Yıldırım % 45, Ekrem İmamoğlu % 54 oy aldılar. İmamoğlu 31 Martta kesin olmayan oyunu % 48.8’den 23 Haziran’da kesin olarak  % 54’e beş puan yükseltti. Sayın Binali Yıldırım’ın 31 Martta aldığı kesin olmayan % 48.5 oranındaki oyu 23 Haziranda kesin olarak % 45.1 e üç buçuk puan geriledi.

Şekil 1. 23 Haziran 2019 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sonuçları

Sayın Binali YILDIRIM’dan üç buçuk puan alıp Ekrem İMAMOĞLU’nun 31 Marttaki oyuna eklerseniz % 52 oranına ulaşırsınız. İmamoğlu’nun 31 Martta sandığa gitmeyip 23 Haziran’da sandığa giden seçmenden de iki puan daha oy alarak oy oranını % 54 e yükselttiği görülüyor. 2014 Belediye başkanlığı seçimine iştirak oranı % 89.7 iken 23 haziranda bu oran % 84.5. Seçime iştirak oranı 2014 ten 2019 a yaklaşık 5 puan gerilemiş.

Sandığa gitmekten imtina eden seçmenin önemli çoğunluğunun AK Parti seçmeni olduğunu tahmin etmek zor değil! Çünkü, İmamoğlunun oy artışında 31 martta sandığa gitmemiş iken 23 haziranda sandığa giden seçmenin katkı yaptığı yukarıda izah edildi.

2014 yılından itibaren İstanbul özelinde değerlendirme yapılırken Cumhur İttifakı öncesindeki ilk yerel seçim olan Kadir TOPBAŞ’ın 2014 te aldığı % 48’in üzerine MHP’nin 31 Martta aldığı % 2’yi eklersek % 50 oy oranına ulaşırız. Bu oran 2018 yılı mart ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Saygın Recep Tayyip ERDOĞAN Beg’in İstanbul’daki oy oranını verir. MHP’nin oyunun yaklaşık % 60’ını tarafına çekmiş olan Akşener’in İP’si 2018’de Saygın Erdoğan’ın karşısında oluşturulan cephede yer almıştı. Kadir Topbaş’a 2014’de verilen oyların üzerine MHP oylarını da eklediğimizde Cumhurbaşkanlığı seçiminde Saygın Erdoğan’ın İstanbul’da aldığı % 50 oranının mahiyeti net olarak anlaşılıyor.

Şekil 4. 2018 Milletvekili Seçimleri İSTANBUL Sonuçları

Şekil 5. 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İSTANBUL Sonuçları

Yukarıdaki tablo bize 2018’de Milletvekili seçimlerinde MHP’ye oy veren seçmenin yaklaşık % 14 ünün MHP ve AK Partinin ortak Cumhurbaşkanı adayı Saygın Erdoğan’a oy vermediğini gösteriyor.

 Şimdi sorulması gereken soruları sorma zamanı?

  1. Bu gün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Saygın Erdoğan’ın İstanbul’da oy oranı ne olur?

  1. 31 Mart ile 23 Haziran arasında 82 günde ne oldu da Sayın Binali YILDIRIM’ın oyları Ekrem İMAMOĞLU’na gitti?

  1. 31 Mart’ta Binali YILDIRIM’ın oylarıın hiç edildiği alenen ortadayken bu sahtekârlığa seçmen niçin inanmadı?

  1. Hemen her gün söylediği yalan bir gün sonra net olarak ifşa olan birisinin oyları niçin artar?

  1. Bir şahsın televizyon yayını sahtekarlığından, yeşil alan işgallerine, nitelikli dolandırıcılık yargılanmalarından usulsüz inşaat yapımlarına kadar şaibelere rağmen revaç bulmasının sebebi nedir ?

  1. Sayın Binali Yıldırım da dâhil niçin hiçbir AK Partili yetkiliden ilçelerin Seçim Kurullarında sandık tutanaklarının birleştirilmesi esnasında oyların nasıl kaydırıldığından NİÇİN  bahseden kimseyi duymadık, görmedik?

  1. Saatler boyu süren veri akışının durmasının sebebinden, bu esnada neler olduğundan bahseden Sayın Binali Bey de dahil  bir Ak Parti yetkilisi niçin göremedik, duyamadık?

  1. Ekrem İmamoğlu nasıl oldu da 31 mart seçiminin MAĞDURU olabildi ?

  1. PONTOS mevzusu söz konusu edilirken nasıl oldu da Trabzonluların PONTOS vurgusundan alınmalarına ve Trabzonluların küstürülmesi durumuna AK Parti tarafından mani olunamadı ?

  1.  Şahıs pür Fetöcü iken Bizzat AK Parti yetkililerini Fetöcü olmakla itham etme imkânına nasıl kavuşabildi?

  1. İstanbul Seçimi Koordinatörlüğüne ATANAN Mehmet ÖZHASEKi‘den haberi olan veya ulaşabilen oldu mu?

  1. Bizim ve bizim gibi olaylara yaklaşanların seslerini kestirmek gayretinde olan BAZI “AKP” liler ( AK Partililer değil )amaçlarına ulaşmış olmalarının  İstanbul seçimine kendileri açısından olumlu(!?) bir etkisini müşahede ettiler mi? ( Ağır ironi içerir… ) 

  1.  Kemal KILIÇTAROĞLU ‘’ Artık sağ sol yok ‘’ deme noktasına getirilmiş iken hala ‘’ Muhafazakar ‘’ gibi tabirlerle seçmenini tanımlayan AK Parti yetkililerinin veya AKREDİTE gazetecilerin İstanbul seçimine olumlu katkıları görüldü mü?

  1.  Yabancı basının sevinç çığlıkları atarak Saygın Erdoğan’ın yenildiğinden bahsedip, İstanbul’un FETHEDİLDİĞİNİ ilan edişleri, Yunanistan PONTOS medyasının İstanbul seçimine ilgisi ve sebebi ortadayken, seçimin yerel bir seçimin çok ötesinde bir anlamının olduğu halka niçin izah edilemedi?

  1. Ekrem İMAMOĞLU’nun İstanbul’un kozmopolit, çok çeşitli kimliklerden oluşan insanların yaşadığı bir DÜNYA şehri olduğu vurgusunun altında yatan hedef görülemedi mi, yoksa zaten aynı kanaate mi sahipler? (!?) Bundan Sonra İstanbul için “Türklerin şehri” demenin YERİNE               “İstanbul Türklerin DE şehridir” ifadesine alıştırılmamız gayretlerine AK Parti siyasilerinden katkı da görür müyüz ?

  1. Ekrem İmamoğlu’na büyük destek sağlayan Saygın Binali Yıldırım’ın          “ Kürdistan “ ifadesi ile Abdullah Öcalan’dan yardım dilenme durumunu İHSAS ettiren Öcalan mektubunun TRT’den yayınlanmasını hangi DEHA keşfetti?

  1. AK parti teşkilatlarının seçmenin sandığa gitmesi için İKNA çalışması yaptığına şahit olundumu ?

  1. Genç seçmene yönelik AK Parti teşkilatlarının bir proğram veya çalışması hakkında bilgisi olan var mı ?

İnşallah cevapları gelecek yazıda murakabe edelim.